Люди, які ведуть активний спосіб життя, часто подорожують та вирушають у туристичні походи, люблять вільний час провести у затишних куточках природи, стикаються з різними проблемами. Однією з головних є забезпечення тепла, приготування їжі. У польових умовах організувати гарячий прийом їжі досить важко, але маючи необхідне обладнання з таким завданням легко впорається кожен мисливець, рибалка, турист чи просто любитель пікніків.
Найкращим пристосуванням для розведення багаття у важких умовах (вологість, вогкість, холод), приготування обіду є газовий пальник. З огляду на нинішній стан багатьох українців цей прилад також можна використовувати з обережністю в домашніх умовах для приготування їжі або її підігріву. Як вибрати пальник для використання на природі чи в житловому приміщенні? Які вони бувають і які найкращі? Про все це розповімо у цій статті.
Газовий пальник – це зручний, простий і легкий спосіб роздобути вогонь у найнепередбачуваніших умовах. Пристрій простий в експлуатації, компактний, економний і при правильному догляді довговічний. На посуді після використання пальника не з'являється кіптява, гарантована висока безпека та доступність за будь-яких умов. Конструкція приладу може бути різною залежно від типу, але основні елементи залишаються незмінними:
Похідний або туристичний пальник швидко запускається, не вимагає попередньо прогрівання або певної температури повітря. Для використання необхідно підключити до балона та запалити газ. Пристрій швидко нагріває посуд та його вміст, добре горить, тривалість роботи залежить від наявності палива. Прилад досить легкий, тому не обтяжить спорядження. Його можна використовувати в помешканні, наметі, ховаючись від поганої погоди та опадів.
Мінусом приладу, а точніше газу, є його температура. При сильному морозі він погано горить, тому варто вибирати перше паливо з максимальним показником мінусової температури і друге тримати балончик в теплому місці (при можливості).
Вибір хорошого, зручного та практичного газового пальника повинен починатися з вивчення їх різноманітності.
За конструкцією пальника газові бувають:
Балони для пальників класифікуються на цангові та різьбові. Цангові мають тонкі стінки, коштують недорого та легкі, є у продажу у туристичних магазинах та звичайних продовольчих. У різьбових стінки товщі, вага відповідно вище, але й газ промерзає менше, тому чудово підходить для зимових походів.
Газ для газових пальників раніше використовувався двокомпонентний, але, як показує практика, найкращим варіантом є трикомпонентний склад – пропан, бутан, ізобутан.
Залежно від системи підпалу поділяються на:
Газові балони можуть бути різного обсягу, тому при виборі оптимального варто враховувати дальність та тривалість походу, кількість людей, погодні умови. Для розрахунку зручно використати таку схему.
Газовий балончик на 230 грам здатний закип'ятити 14 л води. У середньому це 60 чашок чаю. Враховуючи скільки води потрібно для приготування їжі на 3-4 особи - до 1 літра, плюс вода кипітиме і кілька енергії знадобиться на саму варіння. Такого балона вистачить на приготування каші чи легкого супу не менше ніж на 15 порцій. Якщо при використанні паливних балонів видно, скільки залишилося, то в газових цього не видно. Можна звичайно струснути і перевірити приблизну кількість, але в такому разі краще мати запасний балончик.
Принцип роботи газових пальників один і той же, хоч і конструкції дещо відрізняються. Щоб вибір був максимально зручним для мисливця, рибалки, кемпінгістів, скелелазів, любителів відпочинку на свіжому повітрі варто врахувати кілька факторів:
Газовий пальник – це практичний та зручний пристрій для людей, які не мають усіх умов для приготування їжі або обігріву. Її можна використовувати в побуті, але з обережністю та дотримуючись усіх правил безпеки, у горах, лісі, походах тощо. Вибравши гарний пристрій, ви забезпечите собі комфорт, затишок та тепло.